A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ гуманітарного розвитку
Феодосіївської сільської ради
Обухівського району Київської області

Святкування Івана Купала у Феодосіївській громаді

Дата: 09.07.2021 11:53
Кількість переглядів: 194

7 липня в селі Круглик на березі Нижнього озера святкування Івана Купала зібрало кількасот жителів Феодосіївської громади. Свято пройшло весело, яскраво, колоритно, атмосферно.

Святкування Івана Купала як захід  мало на меті  збереження і популяризацію нематеріальної культурної спадщини: українських народних звичаїв, обрядів, зокрема вивчення та репрезентацію фольклору з трансформацією у сучасність, щоб привернути увагу громадськості до витоків багатогранної української культури та сприяти творчій активності молоді.

Учасники дійства мали можливість зануритися в атмосферу етнічної привабливості української обрядовості свята, в основі якої є культ вогню, води і рослинності.

Здавна люди вірили, що трави, зібрані в ніч на Івана Купала, мають чарівні властивості.  Тому майстрині проводили для бажаючих майстер-класи з плетіння вінків, виготовлення качанів із вишень (традиційних купальських смаколиків), пташок і ляльок із рослин, розповідаючи при цьому про значення трав та квітів. 

Хлопці, присутні на святкуванні, із задоволенням долучалися до майстер-класу із виготовлення смолоскипів та були задіяні до підготовки Купальського вогнища. За повір'ям, воно має велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибали всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Пари, які кохаються, мають стрибати вдвох. Вважається, що та пара, яка не розніме рук, перестрибне через багаття, згодом і побереться. Тому вогнище завжди знаходилося в центрі святкового дійства.

Усі учасники мали можливість покататися на човні. Особливо така забавка найбільше подобалася дітям. Крім того, маленькі гості свята із задоволенням каталися на різнобарвних купальських гойдалках, наряджали Купайлицю, співали купальських пісень.

Концертна програма розпочалася привітанням феодосіївського сільського голови Миколи Пянчука, потім залунали над берегом річки пісні, танці, хороводи. Продовженням свята стала запальна дискотека разом з DJ Galatar.

Пригощання смачною рибною юшкою та запашним трав'яним чаєм стало приємним доповненням свята.

Дякуємо усім організаторам дійства за креативність та професіоналізм, а учасникам за активність та щирі емоції.


« повернутися

Вхід для адміністратора