A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ гуманітарного розвитку
Феодосіївської сільської ради
Обухівського району Київської області

#Про_своїх - Ковтуненко Дарія -     талановита майстриня ляльок- мотанок, які вже подорожують Україною

Дата: 22.03.2023 15:13
Кількість переглядів: 80

 

21 березня, вівторок - Міжнародний день лялькаря. Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо (Іран). У 2022 році на засіданні Міжнародної Ради УНІМА, дату святкування було визначено. Традицію Свята лялькарів усього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день всі професіонали і прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.

 

З нагоди Міжнародного Дня лялькаря, сьогодні наша розповідь про ученицю  11 класу Лісниківського ліцею імені Михайла Грушевського Дарію КОВТУНЕНКО  - майстринею ляльок-мотанок.

Вона з радістю розповіла нам про своє захоплення та вміння;

 

Ж: Що таке  лялька-мотанка?

 

Дарія: Якщо говорити коротко, то ляльки -мотанки - давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв'язків. З'явилися вони приблизно 5 тисяч років тому.

Загалом процес створення ляльки майстрині називають «кутанням »і це не дивно, адже він дуже схожий на сповивання маленької дитини.

 

 

Ж: Коли ти почала цікавитися ляльками, хто спонукав до творчості?

 

Дарія:  Ще в 5 класі вчителька трудового навчання  Катерина Семенівна МІСНІЧЕНКО надихнула мене на створення першого виробу ,але активно почала  створювати ляльок своїми руками два роки тому. Мені подобається процес створення ляльок, у ньому є якась своя магія, своя філософія.

 

Ж: Чи поглиблюєш ти свої знання? Можливо, вивчаєш нові техніки?

 

Дарія: Так, звісно, поглиблюю. Навіть більше - почала почала досліджувати ляльку-мотанку.  Цьогоріч я брала участь у конкурсі-захисті  науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН під керівництвом викладача  історії нашого ліцею КЛИМОВОЇ Ірини Миколаївни. Моя дослідницька робота на тему: «Лялька-мотанка – сакральний та національний символ української культури» зайняла 1 місце на регіональному етапі, у Феодосіївській громаді,  та 3 місце  на обласному (в Київській області).

Крім того, тепер я проводжу і майстер-класи для школярів.

 

Ж: Скільки майстер- класів ти провела та в якій віковій категорії?

 

Дарія: Я провела близько 10 майстер- класів, з віковою категорією від 11 до 20 років і більше у селі Лісники. Взимку в селі Гвоздів ми проводили майстер -клас разом із етнологинею Оленою Громовою та майтринею ДІДИК Ларисою під супровід хору " Гвоздівчанка" для дітей, їх батьків та колективу Гвоздівського навчального закладу. Наша співпраця виявила неабиякий інтерес і зацікавлення.

 

Ж: Як  чи  впливають події ,які відбуваються на даний час в Україні на тебе, твою творчість?

 

Дарія: Ці події змінили мій світогляд  на все . Я хочу ,щоб нас почули . Щоб Україну пізнав світ. Щоб її  обговорювали в кожному куточку світу ! Щоб почав набирати тренд вивчення давніх  традицій , звичаїв та історії України. Тому я й надалі продовжую популяризувати ляльку - мотанку . Саме тому декілька ляльок беруть участь у благодійних виставках в галереях та музеях в різних куточках України. Багато оберегів відправлені ЗСУ.

 

Ж: Розкажи детальніше про участь у виставках.

 

 

Дарія:  Разом зі своїм науковим керівником – Іриною КЛИМОВОЮ я долучілася до мистецької авторської виставка вузлових ляльок «Князівни та княгині України» у Національному заповіднику «Софія Київська». Далі наші ляльки поїхали подорожувати різними містами України. У  мене вже є три подяки,за кожну проведену виставку , згодом мають надійти ще кілька. Але на цьому не планую зупинятися – буду відточувати майстерність та брати участь у різних мистецьких проєктах. Про нашу ляльку, культуру та історію має знати увесь світ.

 

 

 Ляльки - мотанки для юної дівчини з села Лісники Ковтуненко Дарії несуть велику силу й надію,адже ці  складні часи, які кожен з нас переживає, не дають опускати руки.За словами Дарії, лялька- мотанка несе в собі певний  оберіг  для наших захисників та усіх українців.

Бажаємо юній майстрині натхнення, творчого успіху та реалізації всього задуманого.

 

Слава Україні !!! Переможемо !!!

 

   Анна Нужна , журналістка  Лісниківського  ліцею проєкту


« повернутися

Вхід для адміністратора