A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ гуманітарного розвитку
Феодосіївської сільської ради
Обухівського району Київської області

Як визначити сколіоз на ранній стадії?

Дата: 30.03.2023 09:44
Кількість переглядів: 30

 Сколіоз є бічним викривленням хребта зі скручуванням навколо своєї осі. Захворювання виникає при тяжких пологах, або з’являється у дітей у дошкільному віці, адже їм складно стежити за своєю поставою. Сколіоз на ранніх стадіях та при юному віці пацієнта піддається лікуванню, тому важливо вчасно виявити дане захворювання у дитини вчасно. Як визначити викривлення хребта у домашніх умовах? Є кілька методів, але ступінь захворювання та шляхи лікування може призначити лише кваліфікований лікар. Нижче представлені методи, як розпізнати сколіоз. Як визначити сколіоз у домашніх умовах? Виявлення сколіозу у дитини в домашніх умовах не займе багато часу. При появі у вашого малюка хоча б однієї з ознак захворювання, рекомендуємо негайно звернутися для встановлення точного діагнозу та ступеня його тяжкості, щоб розпочати подальшу профілактику або лікування за допомогою ЛФК, корсетів, електрофорезу. Щоб з’ясувати ступінь викривлення хребта, визначити з яким типом сколіозу має бути справа (правостороннім або лівостороннім), лікар проводить зовнішній огляд і здійснює збір анамнезу, так само обов’язково застосування рентгенографії за методикою Кобба.

Поставте малюка, повернувшись спиною до вас, попередньо знявши одяг. Дитина повинна максимально розслабитися та залишити руки та хребет у природному положенні. У дитини, яка має сколіоз можна спостерігати, що одне плече в розслабленому стані опускається нижче за інше, а так само одна лопатка знаходиться так само вище або нижче відповідно. Кривизна лінії хребта теж одна із ознак сколіозу в дітей віком. Ще один спосіб визначення діагностики сколіозу у дитини – попросіть її нахилитися вперед. Якщо є захворювання, ви помітите, що хребці стоять не на одній лінії.

Профілактика сколіозу у дітей.

Сколіоз досить поширене захворювання в дітей віком, особливо в дівчаток. Школяр проводить багато часу за партою, які найчастіше незручні, починає горбитися, перестає стежити за поставою, у нього з’являється викривлення хребта. Батько повинен стежити за станом спини свого чада регулярно, щоб не допустити появи деформації хребта. Ось кілька простих порад для батьків:

З появою у малюка ранніх стадій сколіозу, постарайтеся записати його на оздоровчо-лікувальну фізкультуру, басейн. Якщо немає протипоказань до занять спортом. Відправте дитину на гімнастику, або танці, де їй потрібно навчитися тримати поставу. Заняття спортом та плавання відмінно зміцнюють м’язи спини та хребет, дозволяючи уникнути подальшої деформації. Почніть разом із дитиною проводити ранкову зарядку. Це не тільки принесе вам обом позитивний заряд енергії на весь день, а й добре вплине на фізичну підготовку дитини. Слідкуйте за дрібницями. Насамперед потрібно правильно організувати робоче місце школяра. Бажано придбати ортопедичний стілець, висота якого регулюється, щоб дитині було зручно сидіти під час занять. По-друге, важливо правильно поставити світло на робочому місці, щоб дитині не доводилося нагинатися, коли не видно символів у підручнику. Оптимальним варіантом буде лампа із рухомим світлом. По-третє, придбайте якісний ортопедичний матрац. Спочатку малюкові буде незручно спати на нам, але через місяць матрац підлаштується під його потреби. Школяр почне висипатись і вранці для нього буде справді добрим. Спостерігайте за поставою школяра, коли разом сидите за вечерею. Постійно нагадуйте йому, що потрібно тримати спину рівно. Подавайте приклад для наслідування. Якщо вашому чаду немає і року, постарайтеся не квапити його розвиток. Якщо малюк ще не сідає самостійно, не варто, не намагайтеся садити його силоміць і привчати до стрибунків. Кожен малюк розвивається у різний час, оскільки закладено у його генах. Якщо ви знаєте, як визначати сколіоз у дітей, то зможете вчасно запобігти ситуації, коли захворювання почало прогресувати і наближається до останніх стадій. У деяких випадках сколіоз у дитини видно неозброєним поглядом, але перевірятись у лікаря обов’язково.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора