A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ гуманітарного розвитку
Феодосіївської сільської ради
Обухівського району Київської області

ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАННЯ З ОВОЛОДІННЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ

Дата: 24.10.2023 15:58
Кількість переглядів: 22

1. «ЛАЙФХАКИ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ», АБО УКРАЇНСЬКА МОВА ДЛЯ ДОРОСЛИХ І ШКОЛЯРІВ 

https://courses.ed-era.com/courses/Osvitoria_and_EdEra/lifehacks101/lifehacks101/about

Цей онлайн курс ― спільна розробка EdEra та Освіторії. Він складається з 5 модулів, що налічують 16 тем, і триває загалом 5 тижнів по 4 години на тиждень. Зручний та доступний інтерактивний конспект лекцій. Для тренування вимови пропонується чимало скоромовок. А для кращого запам’ятовування правил використано мнемонічні підказки. Наприклад, всі шиплячі звуки української мови заховалися у словосполучення «ще їжджу». Тож навчатися буде цікаво.

2. «Є-МОВА»: УКРАЇНСЬКА МОВА ДЛЯ ПОЧАТКІВЦІВ І НЕ ЛИШЕ https://emova.language-ua.online

Ресурс «Є-мова» позиціює себе як єдину комплексну онлайн платформу, яка також має навчальні офлайн-курси у 25 містах України. Це добре відомі “Безкоштовні курси української мови”, що залучають до навчання найкращих філологів країни та мають напрацьовані дієві методи викладання української російськомовним. Онлайн-платформа також передусім орієнтована саме на українців, що розмовляють російською мовою. Для початку навчання потрібно зареєструватися і пройти тестування, що визначає рівень володіння українською. Відповідно до встановленого рівня учасник курсу отримує навчальні матеріали: відео, тексти, практичні заняття. Опісля проходження курсу можна отримати офіційний сертифікат із зазначенням рівня.

3. ТРЕНАЖЕР ІЗ ПРАВОПИСУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ https://webpen.com.ua

Онлайн-вправи з усіх розділів мовознавства. Перед завданнями можна ознайомитися з правилами. Жодних тестів, усі відповіді треба ставити самостійно: розділові знаки в реченнях чи дефіс у словах. Тож вгадати не вдасться. 

4. ТРЕНАЖЕР З ПРАВОПИСУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ канал на YouTube https://www.youtube.com/channel/UCmYhMisFY5I24BFfRQu4mOA

Надзвичайно зручний ресурс для вивчення та засвоєння мови з великою кількістю завдань для самоперевірки. Всі правила супроводжуються відеоуроками, а також численними онлайн-вправами.

5. R.I.D. http://rid.ck.ua

Програма відкриває користувачу три нових слова щодня. За вивчення цих слів нараховується ігрова грошова одиниця – «пісок часу». Що більше його у користувача, то вищий рейтинг. У програмі сім рівнів. Також є словник, із яким ви можете пригадати, що таке «громовиця», «фіранка» та «поліття».

6. LANGUAGETOOL  https://languagetool.org/uk

Онлайн-ресурс допоможе перевірити граматику та пунктуацію в українських текстах. У безплатній версії максимальний розмір тексту на перевірку – 20 тис. символів. Для зручності можна завантажити додаток для використання в браузері. Слово підсвічується відповідним кольором залежно від помилки: лексичної, пунктуаційної чи орфографічної. При наведенні курсором на помилку ресурс пропонує варіанти заміни.

7. «СЛОВА, ЩО НАС ЗБАГАЧУЮТЬ» https://www.facebook.com/Pravdyvo

На сторінці публікують картинки із рідковживаними українськими словами, фразеологізмами та замінниками російських слів. Сторінка допоможе збагатити лексику та уникнути русизмів.

8. ЛІНГВІСТИЧНИЙ ПОРТАЛ «МОВА.INFO» http://www.mova.info

На порталі серед іншого пропонують правила правопису і добірки словників. Наприклад, відкритий словник новітніх термінів. У довідковій службі є відповіді на поширені запитання.

9. LANGUAGETOOL https://languagetool.org/uk

Онлайн-ресурс допоможе перевірити граматику та пунктуацію в українських текстах. У безплатній версії максимальний розмір тексту на перевірку – 20 тис. символів. Для зручності можна завантажити додаток для використання в браузері.

10. «СЛОВОТВІР» https://slovotvir.org.ua

Інтернет-платформа, на якій можна знайти українські переклади запозичених слів. Ресурс допомагає збагатити лексику: зареєстровані учасники пропонують варіанти перекладу та голосують за найкращі. На сайті є різні переклади, наприклад, «віп-зона» – панський кут, а «барбершоп» – голярня.

11. ОФІЦІЙНИЙ САЙТ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ http://ukrainskamova.com

На сайті є правила правопису, пунктуації, правильних наголосів, а також словник синонімів. У розділі «Антисуржик» можна дізнатися, чи вдасться вийти на «слідуючій остановці» та «захлопнути двері».

12. СЛОВНИК СКОРОЧЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ http://abbrs.info

13. СЛОВОПЕДІЯ (УКРАЇНСЬКІ СЛОВНИКИ) http://slovopedia.org.ua

14. ЯК КОРЕКТНО ПЕРЕКЛАСТИ З РОСІЙСЬКОЇ. ЯК ПЕРЕКЛАДАТИ ФРАЗЕОЛОГІЗМИ ТА СТАЛІ ВИРАЗИ https://r2u.org.ua

Перекладати слово українською зі схожих мов за допомогою Google Translate – не найкраща ідея. Зазвичай сервіс цей пропонує відповідники, найближчі до російськомовних. Щоби знайти питомі стилістичні відповідники українською мовою, спробуйте R2U

15. НАЦІОНАЛЬНА ПЛАТФОРМА З ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ МІНІСТЕРСТВА КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ https://speakukraine.net

Національна платформа з вивчення української мови Міністерства культури та інформаційної політики України зібрала в одному місці ефективні онлайн та офлайн ресурси, а також мобільні додатки з вивчення української мови, як для українців, які хочуть підвищити рівень володіння української мовою, так і для іноземців, які прагнуть її вивчити «з нуля».

16. ЯК ЗДІЙСНИТИ ПЕРВИННУ ПЕРЕВІРКУ ТЕКСТУ НА ПОМИЛКИ https://ukr-mova.in.ua/perevirka-tekstu

«Мова – ДНК нації» – Це повністю безкоштовний сервіс перевірки текстів на грамотність.

17. ЯК ЗДІЙСНИТИ ПЕРВИННУ ПЕРЕВІРКУ ТЕКСТУ НА ПОМИЛКИ https://onlinecorrector.com.ua/uk

виправлення помилок за допомогою безкоштовної та платної версій. Гарний інструмент для коригування помилок на кшталт «прийняти участь», «приносити вибачення», «підвести підсумки» та подібних «друзів перекладача»

18. БЕЗКОШТОВНИЙ ОНЛАЙН-КУРС «УКРАЇНСЬКА ЗА 27 УРОКІВ» НА ПЛАТФОРМІ PROMETHEUS 

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:Prometheus+UKR101+2020/about 

Перший курс з української мови елементарного рівня (А1-А2), розрахований на широке коло слухачів, зокрема тих, хто вдома чи на роботі послуговується російською.

19. КУРСИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ НА ОСВІТНІЙ ПЛАТФОРМІ LEARNING PASSPORT https://uied.org.ua/kursy-z-ukrayinskoyi-movy-na-osvitnij-platformi-learning-passport

Український інститут розвитку освіти пропонує курси української мови, розміщені у вільному доступі на освітній платформі Юнісеф для дошкільнят, молодших школярів та старшокласників.

20. ЛАЙФХАКИ УКРАЇНСЬКОЮ https://www.youtube.com/playlist?list=PL9aDK_7u4r7c9u1lieLlO9kRAmq7lCDiP

Телевізійний проект від телеканалу «UA:Перший», доступний на каналі у сервісі YouTube. На відео пояснюють, як правильно вживати наголоси, вітати зі святами і дякувати. Зараз доступні 38 роликів, але добірка постійно доповнюється.


« повернутися

Вхід для адміністратора