A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ гуманітарного розвитку
Феодосіївської сільської ради
Обухівського району Київської області

«Феодосіївська масниця»

Дата: 18.03.2024 18:21
Кількість переглядів: 3

17 березня 2024 року біля Центру культури та мистецтв села Ходосівка відбулася «Феодосіївська масниця». 

«Феодосіївська масниця» - це гастрономічний культурно-масовий захід. Його основна мета – об’єднання мешканців громади навколо спільних культурних цінностей та збереження нематеріальної культурної спадщини наших сіл, до якої відноситься виготовлення традиційних страв.

З минулого року «Феодосіївська Масниця» проводиться як благодій захід, на якому відбувається ярмарок традиційних страв і збираються кошти для потреб ЗСУ. Цього року на благодійному ярмарку збиралися кошти для волонтерських майстерень «Ходосівські павучки» та «Феодосіївські ластівки» на придбання матеріалів, з яких виготовляються захисні сітки, химери та ін. маскувальні вироби. Гуртом назбирали 26 700 грн та передали їх Наталія Барабаш і Наталії Лавренюк, керівницям волонтерських майстерень "Ходосівські павучки" і "Феодосіївські ластівки". А ще, вихованці студії українського декоративного розпису ЦКМ с. Ходосівка передали волонтерам свої малюнки і побажання для захисників і захисниць України.

На нашій Масниці, вже традиційно, проводився конкурс «Кращий вареник - 2024». Усього в конкурсі брало участь 7 учасниць:

- Остапенко Катерина (с. Ходосівка, волонтерська майстерня «Ходосівські павучки»);

- Барандич Галина (с. Ходосівка, волонтерська майстерня «Ходосівські павучки»);

- Годун Олена (с. Ходосівка, волонтерська майстерня «Ходосівські павучки»);

- Бондаренко Олена (с. Хотів, волонтерська майстерня «Хотівські бджілки»);

- Коровська Аліна (с. Лісники);

- Лазепнікова Оксана (с. Іванковичі);

- Козленко Анна (м. Київ).

Переможницею конкурсу цього року стала господарка з села Хотів - Олена Бондаренко. Сама пані Олена не змогла бути на заході, але її представляла дружня команда волонтерської майстерні «Хотівські бджілки», яка також активно продавала смаколики на благодійному ярмарку: Іщишина Ольга, Чугаєва Софія, Капітанський Влад, Моторна Наталя, Позніхаренко Оксана. Щиро дякуємо керівниці волонтерської майстерні «Хотівські бджілки» Міла Тарадайко. Це надзвичайно відповідальна та енергійна жінка з чудовими організаторськими здібностями. Приємно відзначити, що Міла, будучі депутаткою с. Лісники, першою відгукнулася на запрошення взяти участь у нашому першому конкурсі «Кращий вареник», який проводився у Ходосівці 7 років тому, у 2017 році.

Також від душі дякуємо іншим учасницям благодійного ярмарку, завдяки яким ми змогли зібрати кошти для волонтерських майстерень села Ходосівка:

- Кушерик Наталії і Муляр Світлані (волонтерська майстерня «Ходосівські павучки»);

- Глущенко Тетяні, Цуркан Світлані, Бойчевській Лідії (волонтерська майстерня «Феодосіївські ластівки»);

- Лапко Галині (Хотівський центр культури).

Усі учасниці ярмарку і конкурсу отримали призи. Переможниця конкурсу отримала приз глядацьких симпатій.

Продовженням свята стала концертна програма за участю аматорських колективів Центру культури Феодосіївської громади і гостей нашого свята з Центру культури та дозвілля смт. Чабани.

Дякуємо за чудові виступи учасникам концертної програми:

- народному аматорському фольклорний колективу «Гвоздівчанка» клубу села Гвоздів. Керівниця колективу Ольга Терещенко, акомпаніатор - заслужений працівник культури Роман Черепаха, солістка Валентина Зварич-Лець;

- народному аматорському ансамблю «Сузір’я» і дитячому вокальному ансамблю «Мрія» Центру культури та дозвілля селища міського типу Чабани. Керівниця Надія Гопчак;

- вокальному ансамблю Хотівського центру культури. Керівник ансамблю і акомпаніатор – заслужений працівник культури Микола Яретик;

- вокальному ансамблю «Гармонія» Будинку культури села Іванковичі. Керівник ансамблю Ярослав Скляренко;

- народному аматорському хору «Лісова пісня» клубу села Лісники. Керівник хору Валентин Сластьон, акомпаніатор Геннадій Козлов.

В завершенні свята відбувся ритуал спалення опудала, але не «кострубового діда», що символізує Зиму. Разом ми спалили опудало у вигляді потвори, яка розв’язала цю страшну війну. Наші предки вірили, що ритуал спалення солом’яного опудала Зими прискорює прихід весни, проганяє холод. Сьогодні в традиції українців додався ритуал спалення опудала путіна, як ритуал, що проганяє пітьму і пришвидшує Перемогу України! 


« повернутися

Вхід для адміністратора